May 20, 2011

Pengalaman Hidup ~

Views
Hai . Assalamualaikum & Selamat Sejahtera ~

Mungkin harini Tya akan mengupaskan sedikit cerita yang agak sedih & penuh bermakna yang pernah terjadi dalam hidup Tya sendiri . Mungkin setelah habis korang baca entry ni , korang akan rasa menyampah atau benci atau fikir Tya ni tak layak hidup kat dunia ni . Tapi , Tya harap yang satu hari nanti korang akan fikir positif kenapa Tya jadi macam ni .

Bermula satu kisah ...

Tanggal 23 Julai 2009 , Tya bergelar girlfriend kepada Iman . Tya kenal dye masa Tya aktif dekat myspace dulu . Tak berapa ingat dye add Tya or Tya add dye . Sebelum couple , kami kawan-2 lah dulu kan . Taksangka pula yang dye sukakan Tya . So , lepas jew berapa hari jadi kawan dye , dye minta num phone Tya cuz dye kata dye dah nak offline lah time hari ke berapa tah kiteorang chatting . So , Tya pun buka lah gambo-2 dye . Tya tengok comel gakx mamat ni . HAHA . So , apa lagi kan ? Tya pun bagi lah num phone Tya kat dye . Perhh ! Cepat gela lah kan Tya buka hati Tya untuk lelaki lain lepas berapa hari jew Tya breakoff dengan ex-boy Tya . Tapi , Tya bukan playgirl okeyy ! Tya setia ! Okeyy , taknak banyak mencelah . Lepas pada tu Iman selalu lah SMS Tya . Time pergi sekolah Tya selalu bawak phone . Habis jew waktu sekolah mesti Iman SMS Tya . Dengan takbalik rumah lagi semua . Sebab dulu Tya memang kaki jalan . Habis sekolah Tya tak terus balik rumah . Tya selalu lepak-2 dengan kawan kat Centre Market (CM) . So , msg punya msg punya msg , Iman bagitahu kat Tya yang Iman sebenarnya ada sakit teruk . Mula-2 memang lah kan Tya takpercaya sebab lelaki kan nak ayat orang perempuan macam-2 cara lah dorang boleh buat . So , Iman cerita punya cerita okeyy Tya rasa macam Tya dah percaya .

Lepas pada tu , Tya hari-2 juga lah Tya SMS dgn Iman . Memang best msg dengan dye lah memandangkan Tya pun solo so , Tya layankan aje lah . ^__^ . Okeyy ! Lepas jew kami kawan selama seminggu macam tu . Hah ! Tanggal 23 Julai 2009 tuu lah , Iman minta couple kudd kat Tya . Malam lah dye minta . Masa tu Tya tengah kusyuk buat kerja sekolah kudd . Tapi , still msg lah dgn Iman . HEHE . Okeyy ! Iman cakap dye suka Tya kan . So , Tya fikir Tya rasa Tya nak jaga Iman . Tya nak Iman kuat . Tya nak Iman sembuh . So , Tya pun terima Iman . Tapi , mula-2 tuu memang Tya langsung takrasa sayang kat Iman . Sebab , kiteorang couple antara jarak jauh . Kuala Lumpur dengan Johor Bahru Pasir Gudang sana . Jauh kan ? So , Tya rasa macam takserious lah couple dengan Iman . Tya fikir Iman pun mesti curang dengan Tya . Lepas dua hari couple , andaian Tya betul ! Memang dye curang ! Dye takngaku yang dye dah ada Tya dekat sorang perempuan ni . Nama perempuan tu , Mimi . Kebetulan perempuan tu pun duduk JB . Perhh ! Sakit hati membuak-2 lah kan masa tu . Rupanya yang dorang ni selalu lah SMS tanpa pengetahuan Tya . Grr ! Amat taksuka-3 ! >,< .

Cerita di lanjutkan lagi ..

Lepas Tya tahu semua tuu , Tya rasa macam Tya benci yang amat sangat dekat Iman . Kenapa ? Sedangkan Tya pun taksayang kat dye kan ? Ntah lah . Tya pun taktahu kenapa . Tapi , maybe Tya dah mula sayangkan dye kudd . Tuu yang Tya marah gela kudd . So , Tya buat keputusan yang Tya nak breakoff . Baru dua hari couple Tya dah minta putus . Tapi , Iman takterima . Iman stil pujuk Tya . Tapi , Tya agak jual mahal sikit . Sedangkan dalam hati hanya Allah yang tahu . Okeyy ! Lepas pada tuu , Tya rasa sunyi . Tya rasa rindu . Iman pun takhenti-2 pujuk Tya . Walaupun Tya tahu dye cuma pujuk-2 ayam . Sebab lelaki kan , mana pernah cukup dengan sorang perempuan . So , lantak lah kan . Dengan rasa ntah papew , Tya pun terima lah Iman . So , hubungan kami di lanjutkan lagi . Tapi , hari-2 kami mesti bergaduh . Bertekak & sebagainya . Puncanya ? Iman taknak orang tahu yang Iman dah ada awek . Grr ! Geram gela Tya dengan Iman ! >,< . Tya tanya kenapa dye taknak orang tahu ? Dye kata sebab dye ada sakit teruk . Dya malu dengan kawan-2 dye sebab kalau kawan-2 dye tahu mesti kawan-2 dye bahan dye . Contoh , " Ada ke orang nak kat kau , botak ? " Lebih kurang macam tu lah kan . Urm , so Tya fikir alasan dye tu memang taklogik langsung ! Sebab apa ? Sebab , orang yang tengah nazak pun sempat bercinta lah ! Kenapa dye yang masih boleh berjalan , masih boleh ketawa tak layak bercinta ? Fikiran dye sebenarnya lain . Tya tahu ! Sebenarnya dye nak orang ramai dengan dye . Dye nak kan Mimi tuu . Tapi , Mimi tu taknak dye sebab Mimi tuu ... Urm , Fikir lahh sendiri . Tapi , Dalam taknak-2 tuu , Mimi tuu macam bagi harapan yang tinggi lah kan dekat Iman . Grr ! Buat Tya menyampah jew ! Benci betola dengan orang yang macam grrr ni . Sebab apa Tya kata dye bagi harapan kat Iman ? Nak tahu ? Okeyy !

Masa malam tuu , Tya tengah syok msg dgn Iman . Lepas tuu , Iman bagitahu Tya yang Mimi cakap Mimi taknak kawan dye if dye dah ada awek . Iman foward msg yang Mimi hantar kat dye tuu kat Tya . Memang agak panas hati juga lah kan Tya baca . Sial kan pangai dye ? Apa motif nak cakap macam tuu kan ? Nampak sangat lah yang dye tuu nak bagi harapan kat Iman . Nak kawan , kawan jew lah kan . Takpayah lah nak melebih . Macam dye sakit hati pula kan bila Iman dah couple dgn Tya . grr ! Eee ! Sakit dalam hati ni terhadap perempuan tuu memang mendalam sampai ke harini lah ! Okeyy ! Lepas pada tuu , Tya minta Iman num perempuan tuu . Mula-2 Iman taknak bagi . Last-2 lepas Tya dah paksa-2 baru dye bagi . Lama Tya simpan num perempuan tuu dalam phone Tya . Grr ! Sakit mata tengok doe ! Tapi , nak buat macam mana kan , num perempuan yang cuba rosakkan hubungan Tya dengan boy Tya tuu ! Simpankan aje lahh . Hari demi hari , hubungan Tya di lanjutkan lagi dengan Iman . Tapi , Tya tahu yang Iman pun still msg dengan perempuan tuu . So , lantak kan aje lahh ! Malas pula nak bertekak . Dalam perjalanan hubungan kami hari-2 kami bergadoh . & taksah juga lah if Tya takminta putus . Dalam sebulan tuu , ada dalam tujuh lapan kali Tya minta putus . Tapi , last-2 couple balik . Ntah kenapa hati Tya ni sayang bagai nak rak kat Iman . Tya memang susah nak lepaskan orang yang Tya sayang . I dunno why ! So , Tya terima & terus terima Iman dalam hati Tya even Iman dah banyak sakitkan hati Tya . Hubungan kami di lanjutkan lagi ~ Makin hari makin sayang Tya kat Iman . Di sebabkan itu , kami sering bergaduh . Orang kata , standard lah couple . If takgadoh taksayang namanya . & orang kata , gadoh tuu pengikat hubungan . Sebab ? Sebab , bila dah gadoh mesti ada pujuk memujuk . So , kat situ lah boleh nampak yang lelaki ni sebenarnya pandai mengayat . Memang semua perempuan boleh cair lahh kan bila lelaki dah memujuk ni . Huhu ~

Dalam setiap hari kami gadoh , taksah lah if Tya takmaki-2 & hina-2 . Tya memang kurang ajar ! Takcukup maki Iman , Tya hina pula keluarga dye . Hurmm ~ Tya memang teruk ! Perangai Tya memang macam setan ! Tapi , Tya memang beruntung sangat sebab Tuhan temukan Tya dengan lelaki & keluarganya yang sangat berhati mulia . Kenapa ? Sebab , takpernah sekali pun Iman marah Tya bila Tya maki & hina dye serta keluarga dye . Ya Allah ! Menyesalnya Tya . & Kini , ibunya Iman sudi menerima Tya sebagai anaknya . Tengok ? Bertapa mulianya hati hamba Allah ini ? Sedangkan Tya sudah teramat kejam terhadap keluarganya . Ya Allah ! KAU lindungilah keluarga kedua ku ini . Amin ~ Ibu , maafkan Eyra ~ ='( .

Tapi , menyesal sekarang takberguna lagi . Sebab , Iman telah pun pergi menghadap ilahi tanggal 26november2010 pada jam 5:11pm . Kata-2 terakhir taksempat di ungkapnya . Tapi , hanya jeritan yang sempat Tya dengar dari sudut jauh gelombang handphone . & sedikit ungkapan I miss you yang sempat Tya baca di status terakhir Iman pada jam lingkungan 10am pada tarikh 26november2010 . :'( .

P/S : Entry ni bukan untuk minta simpati . Tapi just untuk berkongsi pengalaman . Minta kerja sama korang sedekahkan Al-Fatihah buat Allahyarham Muhammad Noor Iman serta , sedikit doa yang tulus ikhlas buat adiknya Muhammad Noor Idzham yang kini sedang terlantar sakit . Al-Fatihah ~

HARAPAN : Moga-2 Allah mengampunkan segala dosa Tya . & Moga-2 ibu sudi memaafkan segala kesalahan Tya pada arwah Iman & keluarga ibu . Amin ~

Sekian ~

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

4 comments:

forever love said...

iman sakit apa.?

♥ Tya Mashem ♥ said...

forever love : iman kanser ~

Memo said...

sdeynye :'(
nk nges..huk3...sabar ye Tya

♥ Tya Mashem ♥ said...

memo : don't be sad dear . if you sad , i am more sad ~ btw , thankx . =)