October 05, 2013

Tajuk ?

Views
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.
*Setiap entry akan dimulakan dengan salam lebih sempurna*


Setiap orang mahukan kebahagiaan. Baik perempuan mahupun lelaki. Begitu juga aku. Aku inginkan kebahagiaan di dunia dan juga di akhirat kekal. *In-Shaa-Allah* Normal bila kita mengatakan 

  1. Tak layak ke aku buat dia ?
  2. Kenapa aku tak pernah rasa sikit pun kebahagian dalam dunia ?
  3. Atau memang aku dijadikan di dunia ni untuk merasa derita ?
  4. Apa kurangnya aku ? 
  5. Aku benci hidup !
  6. Baik aku mati lagi bagus !
  7. .......
  8. ................................ -,-
Ini semua perkara biasa yang sering di dengar dan diungkapkan oleh manusia yang dalam kekecewaan, kesedihan dan luar kawalan. Luar kawalan ? Yee luar kawalan. *ulang* Luar Kawalan ! Bukan apa, manusia sekarang mudah leka dengan apa yang dah ditulis untuk kita. Ye. Termasuk aku. Leka dengan suratan takdir yang Allah SWT tentukan buatku. 

Tidak salah jika bersedih. Tapi salah jika melawan takdir Tuhan. Mampu ke kalian melawan takdir Pencipta ? Sesungguhnya aku tidak ! Tidak ! Tidak ! Dan tidak ! Manusia dijadikan bermacam macam perangai. Bermacam macam ragam. Ada yang baik. Ada yang kurang baik. Ada yang payah nak baik. Ada yang baik, baik gila nak mati. Susah ! Bila baik dipijak. Bila kurang baik diumpat. Haishhh, manusia ~ Kalau mampu nak je aku masukkan batang buloh dalam mulut orang yang suka mengumpat ni kan. Haish ~ Yang suka pijak memijak orang tu, baik pii pijak orang yang perlukan "pijakan". Faham tak ? Deyyy macha ! Pijak lerr orang yang sakit badan belakang. Dah pijak minta upah. Dapat manfaatnya dari pijak pijak orang yang baik hati ni. Duiii. 

*K, sambung*

Jangan mengeluh dengan takdir Tuhan. Sesungguhnya Tuhan telah catatkan yang terbaik buat kita semua. Jadi bersyukurlah dengan apa yang kita ada. Jangan pernah mengeluh. Tak di izinkan untuk bahagia di dunia ? Jangan risau jangan sedih. Dekat sana nanti pasti akan bahagia. Itu janji-Nya. 

*Aku dah merepek dah kat situ sebenarnya*

Bahagia kita tentu seronok buka jika boleh di kongsikan bersama rakan rakan ? Tapi ada baiknya, kebahagiaan tu hanya kita dengan dia saje yang tahu. Buat apa dikongsi dengan orang lain ? Untuk apa war war kan kebahagiaan tu dengan orang lain ? Nak orang lain rasa juga kebahagiaan tu ? Ohh man ! Tak seronoklah macam tu bukan ? 

Biar kita jeh yang tahu betapa bahagianya diri kita. Sekian. 


Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial